Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Első ülését tartja az iraki új parlament

MTI
2006.03.16. 06:32
Bagdadban megtartja első ülését csütörtökön a decemberben megválasztott iraki parlament.

Az új iraki törvényhozás alakuló ülésére rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kerül sor, Bagdadban gyakorlatilag teljes tilalom lép érvénybe a magángépjárművek közlekedésére, s még az amerikai haderő is egy újabb zászlóaljat vezényelt át Kuvaitból az iraki főváros körzetébe, hogy megpróbálja elejét venni a komolyabb támadásoknak.

Irak elnöke, Dzsalal Talabani a múlt héten jelentette be, hogy március 16-ára hozza előre az új parlament első ülését március 19-éről, amely utóbbi az arbain síita muzulmán vallási fesztivál napja. Talabani korábban eredetileg március 12-ére szándékozott összehívni az új törvényhozást, de a helyek csaknem felével rendelkező - a 275 mandátumból 128-at birtokló -, nagy hatalmú síita Egyesült Iraki Szövetség kérte annak néhány napos elhalasztását arra hivatkozva, hogy időre van még szüksége az új kormány megalakításáról szóló tárgyalásokon.

Az iraki parlamenti erők egyelőre nem tudtak megegyezni, ki legyen az új kormány miniszterelnöke. A szunniták és a kurdok ellenzik a jelenlegi ügyvezető kormányfő, Ibráhim al-Dzsaafari véglegesítését.