József, Bánk
-6 °C
0 °C

Véres harcok a világ legnagyobb aranybányájánál

MTI
2006.03.16. 10:37
Megöltek három indonéz rendőrt azokban a csütörtöki összetűzésekben, amelyeket a rendfenntartók a világ legnagyobb aranybányájának működése ellen tüntetőkkel vívtak a délkelet-ázsiai országhoz tartozó Nyugat-Irián tartomány fővárosában - közölte a helyi rendőrség szóvivője egy rádióadóval.

Anton Bachrul Alam, az országos rendőrség szóvivőhelyettese korábban arról számolt be, hogy a jayapurai egyetem közelében tüntetők foglyul ejtettek két rendőrt, és agyonverték őket. Egy harmadik rendőr is életét vesztette, s további mintegy tucat rendfenntartó megsebesült az összecsapásokban.

Helyi lakosok több hét óta rendszeresen tüntetnek a legkeletibb indonéz tartomány, Nyugat-Irián (Irian Jaya) természeti kincseinek "elrablása", vagyis a Freeport amerikai társaság aranykitermelő tevékenysége, illetve az ellen, hogy az indonéz állam ebből nyeri pénzügyi bevételének egy jelentős részét. Mintegy ötszáz tüntető februárban körbevette a bányát, ami miatt négy napra be kellett azt zárni. Tiltakozó tüntetések voltak a kitermelés ellen Jakartában is.