Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A szír ellenzék Brüsszelben tárgyalt

MTI
2006.03.16. 22:53
A külföldi száműzetésbe kényszerült szíriai ellenzéki vezetők csütörtökön megbeszéléseket kezdtek Brüsszelben, hogy egységfrontot alakítsanak Bassár el-Aszad szír elnök rendszerének megbuktatására.

A megbeszéléseken részt vesz Abdel Halim Haddám volt szír alelnök is, aki tavaly szakított Aszaddal, miután évtizededik a damaszkuszi politika egyik meghatározó személyisége volt, valamint a Muzulmán Testvériség nevű, londoni székhelyű ellenzéki szervezet főtitkára, Ali Szaad al-Bajanuni. De a hírek szerint képviseltetik magukat különböző nacionalista, iszlám, kurd, kommunista és liberális csoportosulások, sőt: állítólag a Szírián belüli ellenzéki erők is elküldték küldötteiket.

"Ez az első eset, hogy az összes, Szírián belül, illetve kívül működő ellenzéki erő egy asztalhoz ült, hogy megállapodjon egy közös tervben" - nyilatkozta a szíriai Liberális Nemzeti Demokrata Párt Washingtonban élő vezetője, Huszam al-Dairi, hozzátéve: a 25 ellenzéki erőből, illetve személyiségből álló koalíció a brüsszeli tanácskozáson vezetőt választ, s pénteken bejelenti majd programját is.

Haddám jelenleg Franciaországban él, ahol politikai menedékjogot kapott. Fia, Dzsihád Haddám szerint azért választotta Brüsszelt a találkozó színhelyéül, mert a menedékjogra vonatkozó francia törvények tiltják számára a politizálást.