Klaudia
-3 °C
3 °C

Üzbegisztánban megszigorították az újságírók ellenőrzését

MTI
2006.03.17. 00:13
A külföldi médiának dolgozó újságírók ellenőrzésének megszigorításáról szóló rendeletet fogadott el az üzbég kormány.

A taskenti külügyminisztérium honlapján szerda este közzétett jogszabály megtiltja a külföldi újságíróknak, hogy beavatkozzanak Üzbegisztán belügyeibe, felszólítsanak a kormány megdöntésére, erőszakos cselekményekre, és faji, vallási vagy etnikai gyűlölködésre szítsanak. A tilalmat megszegőket pénzbírság, figyelmeztetés vagy kiutasítás fenyegeti.

A New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) elnevezésű nemzetközi érdekvédelmi szervezetet felháborította a rendelet. "A kormány most gyakorlatilag az összes független hangot elnémította a médiában Üzbegisztán határain belül" - mondta Ann Cooper, a CPJ vezérigazgatója.

A kormányrendelet közreadása előtt néhány órával a külügyminisztériumba kérették a német Deutsche Welle rádió három helyi riporterét, és egyiküket, Oleg Sabanovot megfosztották működési engedélyétől arra hivatkozva, hogy "pontatlanul" tudósított egy januári buszbalesetről. (Az újságíró hozzátartozókat idézve beszámolt arról, hogy 30 ember fagyott meg a sivatagban defektet kapott buszban.)

Az üzbég vezetés a tavaly májusi andizsáni felkelés vérbe fojtása óta a korábbinál is keményebben bánik a nyugati média képviselőivel, mert azok szemtanúk beszámolói alapján tudósítottak az eseményekről. A hivatalos taskenti álláspont szerint iszlámista felkelést vertek le a kelet-üzbegisztáni városban, és 187 ember - "terroristák" vagy rendőrök - vesztették életüket az összecsapásokban. Emberi jogi szervezetek és szemtanúk azonban állítják: több mint hétszázan haltak meg, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak a békés tüntetőkre.