Ágnes
-1 °C
2 °C

Pakisztánban a Mohamed-karikatúrák ellen tüntettek megint

MTI
2006.03.17. 15:05

Békés tüntetést rendezett pénteken egy radikális iszlám szervezet több mint húszezer híve a Mohamed-karikatúrák ellen a kelet-pakisztáni Lahorban, keményebb fellépésre szólítva fel az ország vezetését a gúnyrajzok megjelentetésében érintett nyugati államok ellen.

A tiltakozó nagygyűlés szónoka további tüntetések szervezésére buzdította a résztvevőket, hogy rávegyék a pakisztáni kormányt a diplomáciai kapcsolatok befagyasztására minden olyan állammal, ahol a muzulmánok által istenkáromlónak tartott karikatúrák megjelentek.

Háfez Mohammed Szaíd, a Dzsamaat al-Davat párt vezetője egyben sürgette, hogy a muzulmán államok hozzanak létre az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez hasonló szervezetet. "Mivel az ENSZ nem volt képes megvédeni érdekeinket, követeljük, hogy a muszlimok hozzák létre az Egyesült Muszlim Nemzetek szervezetét" - hangoztatta.

A pakisztáni kormány a múlt hónapban néhány napra házi őrizetbe helyezte Szaídot, hogy megakadályozza őt a Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozások vezetésében, amelyek öt halálos áldozatot követeltek Pakisztánban.