Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Markó: beszéljenek magyarul a székelyföldi közhivatalnokok

MTI
2006.03.17. 17:41

Üdvözlendő Traian Basescu székelyföldi látogatása, amely hozzájárulhat a székely megyékről terjesztett hazugságok megcáfolásához - jelentette ki pénteken Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Ám Markó furcsállotta, hogy Szász Jenő említést sem tett az államelnöknek a magyarság problémáiról, az autonómiáról.

Markó kijelentette: "Üdvözlendő Traian Basescu államfő székelyföldi látogatása, ugyanis az elmúlt hetekben számos hazugság hangzott el a két székely megyével kapcsolatban, a kezdeményezés pedig hozzájárulhat ezek megcáfolásához".

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor úgy vélte, furcsa, hogy az eddig radikális nézeteiről ismert székelyudvarhelyi polgármester, Szász Jenő az államelnökkel való találkozón említést sem tett a magyarság problémáiról, az autonómiáról.

A március 15-én Kézdivásárhelyen mondott beszéde által kiváltott román nacionalista indulatokról szólva Markó leszögezte: természetes, hogy a székelyföldi megyékben dolgozó közhivatalnokok értsék és beszéljék az ott élő közösség nyelvét. Ez érvényes mindazokra, akik a közösségek szolgálatában állnak: rendőrökre, orvosokra, a megyei és helyi önkormányzatokban dolgozókra. Erre egyébként van törvény, de azt nem tartják be, vagy félreértelmezik - mondta az RMDSZ elnöke.