Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egyenruhás imámok az osztrák hadseregben?

MTI
2006.03.17. 19:12
Hamarosan "egyenruhás imámok" tevékenykedhetnek az osztrák hadseregben, amelyben a muzulmán vallású katonák száma mára csaknem egyenlővé vált az evangélikusokkal.

Günther Platter védelmi miniszter irodája pénteken Bécsben megerősítette azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a minisztérium már tárgyalásokat folytat a mintegy 340 ezres ausztriai muzulmán közösség képviselőivel e kérdéskörről. Az osztrák kiskatonák 3,5 százaléka, azaz mintegy 1000 fő muzulmán vallású.

Ők jelenleg egy bécsi laktanyában "civil" imám irányításával imádkozhatnak péntekenként. Amennyiben megállapodás születik a megbeszélések eredményeképp, akkor "egyenruhás imámok" tevékenykedhetnek az osztrák hadseregben. Más vallások papjai már most is tevékenykedhetnek a hadseregben, egyebek között az osztrák alakulatok külföldi feladatvállalásainak a keretében.

Ausztriában már a monarchia idején, 1912-től államilag elismert vallássá vált az iszlám. A 8,14 milliós alpesi országban a 2001-es népszámláláskor a lakosság 4,2 százaléka vallotta magát iszlámhitűnek, míg 10 évvel korában mintegy 2 százaléka.