Gerzson
-3 °C
2 °C

Egy olasz miniszter nácinak tartja a holland eutanáziatörvényt

MTI
2006.03.17. 21:11
"A náci törvények és Hitler elképzelései vannak újjászületőben Európában, Hollandiában az eutanáziával és azzal, hogy vita folyik az értelmi fogyatékos gyerekek megölésének módozatairól" - mondta csütörtökön az egyik olasz rádióban Carlo Giovanardi miniszter, a Rocco Buttiglione vezette kereszténydemokrata párt tagja.

Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök botrányosnak és elfogadhatatlannak nevezte a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős olasz kormánytag szavait. Előzőleg a holland külügyminiszter magához kérette a hágai olasz nagykövetet, aki biztosította arról, hogy Giovanardi miniszter szavai nem az olasz kormány nézőpontját tükrözik.

Január végén Hollandiában a legnevesebb ottani orvosi lapban, a Tijdschrift voor Geneeskundében megjelent egy tanulmány, amelyből kiderült, hogy az elmúlt hét évben az orvosok legalább 22 esetben éltek az eutanázia lehetőségével súlyos rendellenességekkel világra jött újszülötteknél, jóllehet a kegyes halált lehetővé tevő, 2001-ben született holland törvény erre nem ad lehetőséget.