Piroska
-2 °C
5 °C

Az amerikaiak kétharmada helyteleníti Bush Irak-politikáját

MTI
2006.03.18. 11:40
Az amerikai állampolgárok több mint kétharmada szerint George Bush elnök rosszul kezeli az iraki helyzetet, csaknem egyharmaduk pedig nagyon valószínűnek tartja polgárháború kitörését az arab országban - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Harris intézet pénteken - három nappal az iraki háború kitörésének harmadik évfordulója előtt - közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 68 százaléka helyteleníti, ahogy Bush az iraki helyzetet kezeli, 30 százalékuk pedig nagyon valószínűnek tartja, hogy fél éven belül polgárháború tör ki Irakban.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy januárhoz képest növekedett az elégedetlenség a lakosság körében az iraki helyzet kormányzati kezelését illetően. Két hónappal ezelőtt a válaszadóknak még "csupán" 61 százaléka helytelenítette az elnök e téren tett intézkedéseit, 36 százalékuk pedig kedvező véleménnyel volt róluk; a mostani felmérésben ez utóbbiak aránya 30 százalékra apadt.

Januárhoz képest romlott az amerikai katonák iraki helyzetének megítélése is. A most megkérdezettek 46 százaléka szerint a helyzet rosszabbra fordult; két hónappal ezelőtt a válaszadók 36 százaléka vélekedett így. Tizenhét százalék viszont javulást lát e téren.

Az amerikaiak 61 százaléka kételkedett márciusban Washington Irak-politikájának sikerében - januárban 55 százalék volt a kétkedők aránya -, a bizakodók aránya pedig az év harmadik hónapjában 20 százalékra csökkent a januári 26 százalékról. Az amerikaiak kétharmada helyteleníti Bush Irak-politikáját