Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Szabadon engedték a legismertebb iráni ellenzékit

MTI
2006.03.18. 14:49
Hatévi börtönbüntetésének letöltése után péntek éjjel szabadon engedték a legismertebb iráni ellenzékit, Akbar Gandzsi újságírót - közölte ügyvédje.

Gandzsi 2000-ben került börtönbe, egyebek közt amiatt, mert egy berlini sajtóértekezleten "rontotta az iszlám köztársaság hitelét", és egy cikksorozatban a teheráni hírszerzési minisztérium ügynökeit vádolta öt neves ellenzéki liberális értelmiségi meggyilkolásával. Az ítélet szerint a cikkek megsértették a törvényt és az ország hatóságait.

Az újságíró büntetésének nagy részét magánzárkában töltötte, s tavaly hónapokon át éhségsztrájkot folytatott. A világ számos vezetője, köztük Kofi Annan ENSZ-főtitkár is kérte Gandzsi szabadon bocsátását egészségi állapotára tekintettel, de a teheráni hatóságok elutasították ezt. Egy hozzá közel álló személy elmondása szerint az újságíró nagyon lefogyott, kiengedésekor mindössze 49 kiló volt.

A washingtoni külügyminisztérium pénteken - valószínűleg röviddel a szabadon bocsátás előtt, esetleg már utána, nem értesülvén annak megtörténtéről - emlékeztetett arra, hogy Gandzsi büntetése letelt. "Az Egyesült Államok követeli az iráni kormánytól, hogy engedje el Akbar Gandzsit, és vessen véget az emberi jogok megsértéseinek" - ismertette a minisztérium közleményét Adam Ereli szóvivő.