Gerzson
-3 °C
3 °C

Bush azt ígéri, hogy vége lesz az iraki küldetésnek

MTI
2006.03.18. 17:12
George Bush amerikai elnök úgy véli, "jó döntés" volt az iraki háború elindítása három évvel ezelőtt, s azt ígéri, megfékezik az erőszakot, amely már több mint 2300 amerikai katona halálát okozta a közel-keleti országban.

"Be fogjuk fejezni küldetésünket. A terroristákat Irakban kudarcra ítélve nagyobb biztonságot teremtünk saját népünk számára is" - jelentette ki az elnök szombaton, heti rádióbeszéde során. Közelmúltbeli felmérések szerint Bush népszerűsége az eddigi legalacsonyabb szinten áll, egyre több amerikai táplál kételyeket az iraki helyzetet és a beavatkozás jótékony hatásait illetően.

"Az Egyesült Államok és koalícióbeli partnereink döntése Szaddám Huszein eltávolításáról nehéz, de jó döntés volt - mondta Bush. - Amerika és a világ többi része nagyobb biztonságban van ma, amikor Szaddám Huszein nincs hatalmon. Nem nyomja el többé az iraki népet, nem pénzeli a terrorizmust, és nem fenyegeti a világot. Most bíróság előtt felel bűneiért, és több mint 25 millió iraki szabadságban él."

Az amerikai elnök nem szólt a meg nem talált tömegpusztító fegyverek sok vitát keltő kérdéséről, amely érvként szolgált az Irak elleni fellépésre. Illetve arról sem szólt, hogy egy évvel a háború előtt eldöntött tény volt Irak megszállása.