Mátyás
-6 °C
1 °C

Újra választások Lengyelországban?

MTI
2006.03.18. 18:29
Új parlamenti választások kiírását javasolja a jobboldali nacionalista lengyel kormánypárt vezetője, csupán néhány hónappal a legutóbbi választások után, amelyeknek eredményeképpen a Jog és Igazságosság (PiS) egyedül, kisebbségben vezeti az országot.

Jaroslaw Kaczynski a párt szombati kongresszusán bejelentette, hogy "a következő napokban" indítványozni fogják a parlament feloszlatását, és új választások kiírását még a XVI. Benedek pápa májusi 25-28-i látogatása előtti időpontra.

A közvélemény által az ország igazi vezetőjének tekintett pártvezető azzal indokolta az indítványról hozott döntést, hogy a kormány helyzete ingatag, a parlamenti munkát állandó heves és megoldatlan viták jellemzik, és "ha a törvényhozás a jelenlegi vitát nem tudja megoldani, akkor oldják meg az állampolgárok". Kifejezte abbéli reményét, hogy a párt a néhány hónapos kormányzás alatt megszerzett népszerűsége révén nagyobb arányú győzelmet arat az új választásokon.

A parlament feloszlatásának jóváhagyásához kétharmados többség kell, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) támogatására is szükség van. Kaczynski ezért a pártkongresszuson felszólalva kérte a PO-t, hogy támogassa az indítványt.

A volt kommunista párt utódpártja jelezte, hogy megszavazza a parlament feloszlatását, ha sor kerül rá.