Valér
2 °C
8 °C

Tűzszünetet tervez az ETA

MTI
2006.03.22. 15:11

Tartós tűzszünet bejelentését tervezi pénteki hatállyal a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet. A bejelentés szerdán hangzott el a spanyol baszkföldi televízióban, és megjelent a Gara című baszk lapban is, amely az ETA közleményeinek rendszeres fóruma.

A lap internetes honlapján azt is közli, hogy a szervezet célja "előremozdítani a demokratikus folyamatot Baszkföldön" és olyan új keretet felépíteni, amelyben elismerik a baszkoknak, mint népnek a jogait. Ez a tűnszünet lenne az első lépés az ETA és a madridi kormány közötti, régóta várt békefolyamatban.

A szervezet, amely független baszk államot akar létrehozni Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, 1968-as színrelépése óta mintegy 850 embert ölt meg különböző merényletekben. Az ETA 1998 szeptemberében már teljes tűzszünetet hirdetett, amelyet 1999 decemberében vont vissza. A közelmúltban csak kisebb, enyhe károkat okozó robbantásos merényleteket követtek el, 2003 óta senki sem halt meg az ETA akcióiban.

A kormány "tanulmányozza az ETA tűzszünetre vonatkozó közleményét" - közölte a spanyol miniszterelnöki hivatal szóvivője.