Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vizsgálatot indítanak a volt lengyel elnök ellen

MTI
2006.03.22. 19:01

A múlt rendszerben elkövetett állítólagos pénzügyi visszaélései miatt előzetes vizsgálatot indítottak Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök ellen - közölte szerdán Zbigniew Ziobro igazságügy-miniszter.

A nyomozást annak az írásnak az alapján kezdték meg, amely a Gazeta Polska című jobboldali napilapban jelent meg azzal vádolva a volt államfőt, hogy a nyolcvanas évek végén a kormány ifjúsági és sportbizottságának vezetőjeként részese volt egy 100 millió dollár értékű csalásnak.

Ziobro szerint az ezt megszellőztető komoly lapértesülést nem szabad figyelmen kívül hagyni, és senki sem áll a törvények fölött. A tárcavezető emellett utalt arra is, hogy Kwasniewski a legmagasabb közjogi méltóság posztjáról decemberben távozott, így most már nem illeti meg az államelnöknek kijáró mentelmi jog, vagyis elhárultak a vizsgálat megkezdését akadályozó tényezők.

A Gazeta Polska egyébként már 2000-ben is írt az állítólagos visszaélésekről, de akkoriban a parlament nem adott helyt a vizsgálat megkezdésének.

Ryszard Kalisz parlamenti képviselő, a volt elnök egyik tanácsadója szerint az egész ügy politikai indíttatású, és a jelenlegi kormány arra törekszik, hogy lejárassa Lengyelország egyik legnépszerűbb politikusát. Kalisz hozzátette: egyébként is már kivizsgálták a Kwasniewski által vezetett testület ügyeit, és a volt elnököt tisztázták a vádak alól.