Edina
-12 °C
-3 °C

Román férfi mászott a bukaresti német nagykövetség tetejére

MTI
2006.03.22. 20:28
Egy román férfi felmászott szerdán Bukarestben a német nagykövetség épületének tetejére, és azzal fenyegetőzött, hogy felvágja ott az ereit, ha nem szolgáltatnak neki igazságot egy szerinte téves és tisztességtelen bírói ítélet ügyében, amelyet Németországban hoztak ellene.

A 40 éves férfi - saját állítása szerint - egy évet töltött ártatlanul német börtönben. 1988-ban emigrált Romániából Németországba, ahol aztán - négy évvel később - őrizetbe vették, perbe fogták és elítélték fegyveres rablásban való közreműködés vádjával. Most azt követeli, hogy engedjék vissza Németországba, és tárgyalják újra az ügyét.

A kivezényelt rendőrök és tűzoltók három órán át tárgyaltak a tiltakozóval, míg végül rá tudták beszélni, hogy önként lejöjjön a követségi épület tetejéről.

A férfi, bizonyos Marcel Mitu végül beérte annyival, hogy a német nagykövetség egy munkatársa leült vele megbeszélni ügyét. Utána a román rendőrök bevitték az őrszobára, kihallgatták, és 500 lejes (140 eurós) pénzbírságot szabtak ki rá.