Szombaton tiltakozó nagygyűlés Minszkben

MTI
2006.03.22. 22:51
Szombat délre szólította Minszk főterére híveit Alekszandr Milinkevics, az ellenzéki fehérorosz "egyesült demokratikus erők" elnökjelöltje, hogy tiltakozzanak a vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen.

Az Október téren mintegy ezer tüntető gyűlt össze immár negyedik este. A vasárnapi elnökválasztáson Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő győzött a szavazatok 82,6 százalékával. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint az elnökválasztás nem felelt meg a szabad és tisztességes választások demokratikus normáinak.

A téren felállított mintegy húsz sátor körül az esti órákban is élőlánc állt, a téren nem volt közvilágítás, sokan gyertyákat, mécseseket tartottak. Milinkevics közölte: a választásokat eddig csak Oroszország és Irak ismerte el. Bejelentette, hogy március 30-án Varsóban találkozót tartanak a lengyelországi egyetemek rektorai, akik közös nyilatkozatot írnak alá, amelyben ingyen tanulási lehetőséget kínálnak fel a tiltakozásban részt vevő fehérorosz diákok számára.

A téren felolvasták annak a mintegy ötven diáknak a nevét, akiket az elmúlt éjszaka és szerdán vettek őrizetbe, valamint azt, kit hány napos elzárásra ítéltek.

A tiltakozók között szerdán nem jelent meg Alekszandr Kozulin, az ellenzék másik elnökjelöltje, aki aznap kiadott közleményében azzal vádolta meg Milinkevicset, hogy megsértette a közöttük létrejött megállapodást, és a döntés következményeiért minden felelősséget Milinkevicsre hárított.

Az unió soros osztrák elnöksége szerdán nyilatkozatban állapította meg, hogy alaki hibák jellemezték a fehéroroszországi elnökválasztást, és az EU korlátozó intézkedéseket fog tanulmányozni azokkal kapcsolatban, akik mindezért felelősek. A belorusz központi választási bizottság csütörtökön hirdeti ki az elnökválasztás hivatalos végeredményét.  • Tippek
  • Árfolyam