Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kiadták az első vízumot a csíkszeredai konzultáson

MTI
2006.03.23. 19:08

Kiadták az első vízumot a Magyar Köztársaság nemrég hivatalosan is felavatott csíkszeredai főkonzulátusán, amely ezzel megkezdte teljes körüli konzuli tevékenységét. A három hónapra szóló, idényjellegű munkavállalásra jogosító vízumot Szabó Béla főkonzul, a csíkszeredai magyar képviselet vezetője csütörtökön a sajtó képviselőinek jelenlétében nyújtotta át a kérelmezőnek, a gyergyószentmiklósi Egyed Andrásnak.

"A főkonzulátus tíz napja történt megnyitása óta több százan érdeklődtek a különböző vízumok igénylési feltételei iránt" - tájékoztatta az MTI-t Szabó Béla főkonzul, aki elmondta, hogy a kérelmezők száma közelíti a százat. A főkonzulátus munkatársai elmondták, hogy tartózkodási vízumért folyamodtak a legtöbben, ezt követi a szezonális munkavállalási vízum iránti kérelmek száma. Nemzeti vízumot ketten igényeltek az elmúlt napokban.

A csíkszeredai magyar főkonzulátus január 3-án kezdte meg működését a főkonzuli rezidencia alagsorában, de csak a magyar állampolgároknak nyújtott konzuli szolgáltatásokat. A külképviselet székházának belső felújítása március elején fejeződött be, március 12-én avatta fel Somogyi Ferenc külügyminiszter. Azóta teljes körű konzuli tevékenységet végez a csíkszeredai magyar külképviselet.