Gerzson
-3 °C
3 °C

Lemond az orosz Haza párt elnöke

MTI
2006.03.24. 10:24

Lemond az orosz Haza (Rogyina) párt elnöke, Dmitrij Rogozin a szombati kongresszuson, s helyébe egy Kreml-barát üzletember, Alekszandr Babakov lép, aki jelenleg a pártelnökség élén áll - jelentették moszkvai lapok pénteken.

Rogozin a Kommerszant című lapban bejelentette, hogy taktikai okokból távozik minden számottevő tisztségéből a nemzeti-baloldali pártban, de pártvezetők jelezték: a személycserére amúgy is sor kerülne a kongresszuson.

A The Moscow Times szerint a pártelnökváltás mögött a Kremlnek az a törekvése áll, hogy visszaszerezze ellenőrzését a Haza fölött, amelynek összetákolását általános vélemény szerint maga kezdeményezte röviddel a 2003. végi alsóházi választás előtt, hogy szavazatokat raboljon a kommunistáktól.

A Haza azóta számottevő politikai erővé vált. Rogozin viszont felbosszantotta a Kremlt és sok prominens párttagtársát azzal, hogy mindinkább szenvedélyes ellenzéki húrokat pengetett, és tavaly a kommunistákkal és a szociálliberális Jabloko párt aktivistáival együtt az utcára vonult tiltakozni a szociális kedvezmények pénzjuttatásokra váltása ellen.