Sára, Márió
2 °C
6 °C

Lehet, hogy Mladic elhagyta Szerbiát

MTI
2006.03.24. 10:24

Nem kizárt, hogy elhagyta Szerbiát a srebrenicai népirtás miatt körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok értesült a Politika című belgrádi napilap. Az újság a Mladic után kutató nyomozati szervekhez közel álló forrásra hivatkozva azt írta pénteken, hogy a nyomozóhatóságok az elmúlt egy hónapban több mint húsz kihallgatást bonyolítottak le a szerbia-montenegrói hadsereg tisztjeivel, akik 2001-2002-ben kapcsolatban voltak a legkeresettebb hágai vádlottal, amikor ő katonai létesítményekben tartózkodott.

"Kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a hadsereg tisztjei komoly problémákba ütköztek, amikor ki akarták tessékelni Mladicot a kaszárnyából" - mondja a Politikának a nevének elhallgatását kérő illetékes. A nyilatkozó szerint miután 2002. április 11-én a szövetségi parlament elfogadta a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvényt, Mladic nehéz pszichikai állapotba került és nem akarta elhagyni a laktanyát.

2002. júniusában mégis rákényszerítették arra, hogy elhagyja a Gornji Milanovic melletti Stragari katonai objektumot. "Nem tudni, hogy azután mi történt. Úgy tűnik számunkra, hogy gyorsan rendezte támogatóinak sorait, és vannak arra utaló jelek, hogy elhagyta az országot" - idézi a Politika a név nélkül nyilatkozó informátorát. Az Európai Unió április 5-ig adott határidőt Szerbiának arra, hogy kiadja Hágának Mladicot.