Emőke
-4 °C
9 °C

Bulgária katonai támaszpontokat bocsát az USA rendelkezésére

2006.03.24. 15:29

Három katonai támaszpontot és egy hadianyagraktárt bocsát az Egyesült Államok rendelkezésére Bulgária - állapodtak meg róla a két ország képviselői pénteken Szófiában. A szerződés tíz évre szól, és még a szófiai törvényhozásnak is jóvá kell hagynia. John Beyrle szófiai amerikai nagykövet és Ljubomir Ivanov, az ügyletben illetékes bolgár tárgyalóküldöttség vezetője közös sajtóértekezletén közölte, hogy egyidejűleg mintegy 2-3 ezer amerikai katona fog Bulgária területén tartózkodni. Az első egységek 2007-ben vagy 2008-ban érkeznek a balkáni országba.

A három támaszpont közül kettő a bolgár-török határ közelében, míg a harmadik a fekete-tengeri ország középső részén van. A szerződést fontos kitétele lesz, hogy a bázisokról csak a bolgár parlament engedélyével szabad egy harmadik államra csapást mérni - hívta fel a figyelmet Veszelin Bliznakov bolgár védelmi miniszter. A támaszpontok azonban inkább kiképző jellegűek lesznek, és nem elsősorban hadműveleti feladatokat szánnak nekik - mutatnak rá Szófiában

Bulgária, akárcsak Románia szeretne a NATO tagja lenne, és ennek érdekében Szófia cselekvően igyekszik az amerikai katonapolitikai elképzelések kivitelezésében Washington segítségére lenni. A közvélemény heves tiltakozása ellenére például Szófia korábban csapatokat vezényelt Irakba az amerikai vezetésű megszálló erők kötelékébe - hívják fel rá a figyelmet elemzők. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyébként a bolgárok mintegy 60 százaléka ellenezi a mostani támaszpont-ügyletet is, holott az várhatóan új munkahelyeket teremt a külföldi befektetésekben szűkölködő országban.