Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nyugodt légkörben szavaznak a kárpátaljaiak

MTI
2006.03.26. 16:36
Nyugodt légkörben, közepes részvétel mellett folynak a parlamenti és helyhatósági választások Kárpátalján, ahol vasárnap délutánig komolyabb szabálytalanságokról nem érkezett bejelentés.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében - az ország többi régiójához hasonlóan - a legnagyobb gondot a szavazóhelyiségekben kialakuló sorok okozzák. A választóknak ugyanis az alapos adminisztrálás miatt rendszerint 4-5 percet kell várniuk, amíg kézhez vehetik az öt szavazólapot, amelyek közül három - a parlamenti, megyei és járási - terjedelmes pártlistát tartalmaz. Ezek áttanulmányozása is több percet vesz igénybe, ami a szavazófülkék előtt okoz torlódást.

A magyarlakta településeken külön gondot jelent, hogy a szavazólapok ukrán nyelvűek, ezért sok szavazó nehezen igazodik el rajtuk. Igaz, a magyar ajkú voksolók dolgának megkönnyítése végett a helyhatósági választáson egymással szemben induló két magyar szervezet, a "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt minden magyarok által is lakott településre eljuttatta a megyei és járási listákéval megegyező színű szórólapjait az azokon elfoglalt helyük sorszámának megjelölésével.