Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A szerb parlament kétszer tisztelgett Milosevic előtt

2006.03.27. 15:28

Kétszer - egyszer hivatalosan és egyszer nem hivatalosan - tisztelgett hétfőn a szerbiai parlament Slobodan Milosevic két hete elhunyt néhai szerb és jugoszláv elnök emléke előtt. A képviselőház három hónapos szünet után hétfőn kezdte meg a tavaszi plenáris ülésszakot. Az elmúlt napokban erősen foglalkoztatta a belgrádi sajtót, vajon a Kostunica-kormányt kívülről támogató ellenzéki Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) sikerül-e keresztülvinnie a törvényhozásban, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében elhunyt pártelnök és államfő tiszteletére egyperces néma felállással kezdődjék meg a plenáris ülés.

Mindenki számára a legkevésbé "fájdalmasan" oldódott meg a probléma, bár a kegyeletadás bővelkedett színpadias jelenetekben, akárcsak a háborús bűntényekkel vádolt volt államfő egy héttel ezelőtti temetése. Az első tisztelgésnél csupán az SPS 22 képviselője volt jelen a teremben, így a parlamenti ülés nem volt határozatképes, a tisztelgés pedig nem volt "hivatalos".

Másfél órára rá már határozatképes volt a képviselőház, jelen volt az ülésteremben a legnagyobb kormánypárt és a legnagyobb ellenzéki párt is - a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) -, de kegyeletadásra csak az utóbbi képviselői álltak fel a szocialistákkal együtt. A többi kormánypárt meg sem jelent az ülésteremben.