József, Bánk
-6 °C
0 °C

Megverték az egykori lengyel nagykövetet

2006.03.27. 15:54

Tizenöt napos szabadságvesztésre ítélte a fehérorosz főváros törvényszéke hétfőn Lengyelország volt minszki nagykövetét engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt. Mariusz Maszkiewiczet múlt péntekre virradó éjszaka állították elő, amikor a fehérorosz biztonsági erők felszámolták az elnökválasztás hivatalos eredménye ellen tüntető ellenzékiek által a minszki Október téren felvert sátorvárost. A rendfenntartók 200-300 személyt vettek őrizetbe, köztük a fehérorosz ellenzékiekkel együtt tiltakozó egykori lengyel nagykövetet is.

Maszkiewiczet fogva tartása során bántalmazták - közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva. Pawel Dobrowolski szerint a tárca tájékoztatni kívánja az Európai Uniót Maszkiewicz bebörtönzéséről, és büntető intézkedéseket szorgalmaz majd a minszki vezetés ellen az emberi jogok ilyen "drasztikus mértékű lábbal tiprása miatt".

Lengyelország hétfőn úgy döntött, hogy újabb intézkedésig bezárja a nyugat-fehéroroszországi Grodnóban - a lengyel határ közelében - működő konzulátusát. A varsói külügyminisztérium ezt azzal indokolta, hogy a fehérorosz határőrök vasárnap este a két ország határán feltartóztattak egy lengyel konzult, aki diplomáciai mentességére hivatkozva nem engedte átvizsgálni autóját. A konzulátus bezárása "kötelező jellegű válasz, konzulátusunk így nem tud működni" - hangoztatta a tárca szóvivője.