Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tizenhét újságírót tartóztattak le Fehéroroszországban

MTI
2006.03.28. 00:56
Összesen 17 újságírót vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a volt szovjet köztársaságban március 19-én megtartott elnökválasztásokat követő ellenzéki tüntetések kapcsán - közölte hétfő este Moszkvában a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű francia nem kormányszervezet.

Korábban az RSF 13 letartóztatásáról adott hírt. A szervezet a fehérorosz újságíró szövetség adatait alapul véve arról számolt be, hogy március 23-ról 24-re virradóra négy másik újságírót is őrizetbe vett a fehérorosz rendőrség. Vitali Vasilkovot, a Deutsche Welle német rádió- és televízióállomás munkatársa hét nap, Weronika Samolinskát, a Gazeta Wyborcza című lengyel lap gyakornokát pedig tíz nap elzárásra ítélték.

Alekszej Szalej, a grodnói Pahodia internetes újság szerkesztője egyelőre vár az ítéletre. A negyedik őrizetbe vett riporter Frédérick Lavoie, egy Fehéroroszországban dolgozó kanadai szabadúszó újságíró. A RSF szerint az előállított tudósítókat megalázó körülmények között tartják fogva egy Minszkhez közel lévő fegyintézetben.

A fehérorosz belügyminisztérium korábbi közleménye szerint a fehérorosz elnökválasztásra akkreditált újságírók közül egyetlenegyet sem vettek őrizetbe a hatóságok, még akkor sem, ha részt vettek az ellenzék nem engedélyezett tüntetésein. Őrizetbe vettek viszont néhány olyan lengyel, grúz és orosz újságírót, akik nem voltak hivatalosan akkreditálva, és részt vettek a nem engedélyezett ellenzéki nagygyűléseken, felvonulásokon. Öttől tizenöt napig terjedő elzárással sújtották őket.