Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kétséges, megreformálható-e valaha Franciaország

MTI
2006.03.29. 14:41

A hetek óta tartó, s egyre erősödő diáktüntetések nyomán mind a belga lapok, mind egyes belga politikusok immár kételkednek abban, hogy Franciaország egyáltalán megreformálható-e.

"Ha Franciaország nem képes elfogadni, hogy a fiatalok első munkába állásáról szóló törvény (CPE) pozitív módszer, esélyt ad a fiataloknak, akkor nem tudom, vajon képes lesz-e valaha is megreformálni magát" - nyilatkozta Louis Michel volt belga külügyminiszter, jelenleg az EU-bizottság biztosa. Szerinte éppen az teremtene tartós munkahelyeket, dinamizmust, ha a gazdaságot rugalmasabbá tennék.

A De Standaard című flamand lap szerdai számában arról írt: azok a tüntetők, akik kedden egész Franciaországban felvonultak, valójában konzervatívok, akik egy olyan világ megőrzéséért küzdenek, amely a valóságban már nem létezik.

"Franciaország jövőjét komolyan megkérdőjelezi, hogy lehetetlen igazi vitát folytatni egy olyan rendszer megreformálásáról, amely a 18 és 25 év közötti fiatalok 20 százalékát (sőt egyes etnikai gettókban 40 százalékát) állás nélkül hagyja" - tette hozzá a cikkíró.