Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Olaszországban telepedhet le a kikeresztelkedett afgán

MTI
2006.03.29. 15:37

Az olasz kormány szerdán hozzájárult ahhoz, hogy befogadják Olaszországba Abdul Rahmánt, azt az afgán férfit, akit hazájában perbe fogtak, s halálbüntetés fenyegetett, mert áttért a muzulmán hitről a kereszténységre.

"Megszületett a döntés, az ügy megoldott" - jelentette ki Roberto Maroni olasz munkaügyi miniszter, miután az olasz kormány foglalkozott a kérdéssel. Giuseppe Pisanu belügyminiszter szerint a 41 éves afgán befogadása a "politikai menedékjog" formáját ölthetné.

Előzőleg a németországi Saar-vidék tartományi kormánya is késznek mondta magát arra, hogy menedéket nyújtson Abdul Rahmánnak, aki 16 éve tért át az iszlámról a keresztény hitre, amikor Pakisztánban egy keresztény segélyszervezetnek dolgozott.

A férfit Afganisztánban volt felesége feljelentése alapján hitehagyás miatt perbe fogták, s halálbüntetés fenyegette, de egyhavi fogva tartás után hétfőn - arra hivatkozva, hogy nem beszámítható - elengedték.

Az afgán nemzetgyűlés szerdán tiltakozott Abdul Rahmán szabadon bocsátása ellen, s leszögezte: nem szabad engedni, hogy a férfi elhagyja Afganisztánt.