Edina
-12 °C
-3 °C

ENSZ-bíróság felügyelete alá került Libéria volt elnöke

MTI
2006.03.30. 10:58

Helikopterrel Sierra Leonéba szállították Libéria volt államfőjét, akit a nyugat-afrikai országban elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló ENSZ-bíróság börtönében helyeztek el. A kezén megbilincselt Charles Taylorra golyóálló mellényt adtak, celláját tucatnyi mongol ENSZ-katona őrzi - jelentették hírügynökségek csütörtökön. A volt libériai államfő ellen 17 pontból álló vádirat készült, amely többek között háborús bűntetteket és az emberi jogok megsértésével felérő bűncselekményeket ró a terhére.

Az amerikai elnök szerdán este szorgalmazta, hogy Taylort Hollandiában állítsák bíróság elé. George Bush előzőleg telefonon beszélt Libéria államfőjével, Ellen Johnson-Sirleaffel, aki hangot adott annak a véleményének, hogy Taylor jelenléte "megzavarhatja" a zsenge demokráciát Libériában. Ahhoz, hogy a volt diktátort Hollandiába szállítsák, szükség lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jóváhagyására. Bush reméli, hogy a testület mielőbb pozitív döntést hoz a kérdésben.

Taylort felelősnek tartják a Libériával szomszédos Sierra Leone-i lázadók (RUF) támogatásáért és fegyverekkel való ellátásáért. A RUF tagjai arról voltak hírhedtek, hogy áldozataiknak levágták mindkét karját vagy ajkait. Terroruralmuk célja az volt, hogy elűzzék a helyi lakosságot azokról a vidékekről, ahol gyémántlelőhelyeket gyanítottak. Hírek szerint Taylor magánvagyonának jelentős része az így felszínre hozott gyémántokkal folytatott illegális kereskedelemből származik.