Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Menekültstátust kapott Olaszországban az afgán keresztény

MTI
2006.03.30. 17:54

Menekültstátust kapott Olaszországban az az afgán férfi, akit hazájában perbe fogtak, és halálbüntetés fenyegetett, mert áttért az iszlámról a kereszténységre - közölte csütörtökön az olasz belügyminisztérium. A tárca közleménye szerint Abdul Rahmán hivatalos menedékkérelmet nyújtott be az olasz hatóságokhoz. A területileg illetékes bizottság befogadta a kérelmet, és felekezeti üldöztetés jogcímén megadta neki a menekültstátust.

Az afgán fővárosban hétfő este szabadon engedett 41 éves Rahmán a legnagyobb titoktartás közepette, szerdán érkezett meg Olaszországba. Rahmán tizenhat évvel ezelőtt tért át keresztény hitre (a jelentésekből nem derült ki, hogy melyik felekezet tagja lett), amikor Pakisztánban egy keresztény segélyszervezetnek dolgozott. Ezt követően kilenc évet töltött Németországban, majd 2002-ben tért vissza szülőhazájába.

Afganisztánban volt felesége feljelentése alapján hitehagyás miatt perbe fogták, és halálbüntetés fenyegette, de egyhavi fogva tartás után - arra hivatkozva, hogy nem beszámítható - elengedték. Az Afganisztánban érvényben lévő iszlám jog (saría) halállal bünteti a hitehagyást.