Emőke
-4 °C
9 °C

Irakba utazott az amerikai és brit külügyminiszter

MTI/AFP
2006.04.02. 12:50

Váratlanul Bagdadba érkezett vasárnap reggel Condoleezza Rice amerikai és Jack Straw brit külügyminiszter, hogy eredményre sarkallja az új iraki kormány megalakításán közel négy hónapja vitatkozó iraki vezetőket.

A washingtoni diplomácia vezetője érkezése után hangoztatta: brit kollégájával azt sürgeti majd a megbeszéléseken, hogy a felek fejezzék be az egyeztetési tárgyalásokat.

Jack Straw rámutatott: jelentős a nemzetközi közvélemény aggodalma azzal kapcsolatban, hogy elhúzódik új az bagdadi kormány megalakítása. Éppen ezért az iraki vezetőket arra fogják ösztönözni, hogy váltsanak gyorsabb ütemre a tárgyalási folyamatban.

A brit külügyek irányítója ebben az évben már harmadszor jár Irakban, amerikai kollégája utoljára tavaly novemberben kereste fel Bagdadot. A tervek szerint Rice és Straw a nap folyamán találkozik Dzsalal Talabani iraki elnökkel és Ádel Abdel-Mahdi alelnökkel, valamint Ibrahím al-Dzsaafari kormányfővel.

Az amerikai és a brit külügyminiszter olyan időpontban kereste föl Bagdadot, amikor egyre nagyobb nyomás nehezedik al-Dzsaafari miniszterelnökre, hogy a kormányról folytatott egyeztető tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldása érdekében mondjon le.

Irakban egy helyben topognak a kormányalakítási próbálkozások, mert a kurdok és a szunniták ellenzik, hogy a parlamentben relatív többséget szerzett síiták jelöltje, Ibrahím al-Dzsaafari maradjon a végleges kormányfő. A kurdok és a szunniták azt vetik Dzsaafari szemére, hogy átmeneti kormányfőként képtelen volt javítani a biztonsági helyzeten és emelni az életszínvonalat.