Emma
9 °C
26 °C

Az Egyesült Államokat aggasztja az iráni torpedókísérlet

2006.04.04. 06:23

Az Egyesült Államok szerint aggasztó a tengeralattjáró-elhárító torpedóval végzett iráni kísérlet - közölte helyi idő szerint hétfőn Adam Ereli, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője, aki szerint fölösleges lenne közvetlenül tárgyalni Teheránnal a feszültség enyhítése érdekében.

"Az a tény, hogy három napon belül rakétakísérlet történt és új kapacitású torpedó kipróbálását jelentették be, a hadsereg megerősítését célzó iráni program létéről tanúskodik, és Teherán semmit sem tesz a szomszédai vagy a nemzetközi közösség megnyugtatása érdekében" - közölte a szóvivő. Ereli szerint ez aggodalomra ad okot. A szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is a diplomáciai megoldást helyezi előtérbe az Irán elleni esetleges katonai csapásméréssel szemben.

Irán, amelynek az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napos határidőt adott az urándúsítással kapcsolatos tevékenységei felfüggesztésére, pénteken bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető rakétával, hétfőn pedig nagy erejű torpedóval végzett sikeres kísérletről számolt be.