Konrád
8 °C
26 °C

Lelőtték a briteknek kémkedő volt Sinn Fein-vezetőt

MTI
2006.04.04. 23:13
Holtan, golyóval a fejében találtak rá kedd este Írországban az északír radikális katolikus mozgalom politikai szárnyának, a Sinn Féinnek egy volt magas rangú tisztviselőjére, aki nemrég beismerte, hogy negyedszázadon át a brit kormánynak kémkedett. A gyilkosságot a tettesek éppen az ulsteri önkormányzatiság felélesztését célzó új brit-ír miniszterelnöki kezdeményezés elé időzítették.

Denis Donaldsont, aki Sinn Féin belfasti parlamenti képviseletének irodavezetője volt, az Ír Köztársaság északnyugati szegletében, Donegal megye egy eldugott tanyáján találták meg, víz- és villanyszolgáltatás nélküli, lerobbant viskójában. Donaldson itt rejtőzködött azóta, hogy tavaly decemberben beismerte: 25 éven át a brit titkosszolgálat informátora volt, és adatokat szolgáltatott Londonnak a republikánus mozgalom tagjairól. A Sinn Féin ezután kizárta őt tagjai közül.

A Donaldson-gyilkosság utáni első londoni kommentárok szerint ha az derül ki, hogy a bűncselekményt köztársasági fegyveresek követték el bosszúból, az hosszú időre eltemetné a mégoly halovány rendezési esélyeket is. Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő a tervek szerint éppen a héten, Észak-Írországban jelentene be új, közös kezdeményezést a helyi önkormányzatiság felélesztésére.

Kedd este azonban az IRA nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan cáfolta, hogy része lett volna Donaldson halálában. A gyilkosságot elítélte Gerry Adams, a Sinn Féin elnöke is, akivel Donaldson - terrorcselekmények vádjával hozott ítélet alapján - együtt ült börtönben a hatvanas években.

Az IRA tavaly szeptemberben hivatalosan bejelentette - és ezt az északír félkatonai szervezetek lefegyverzésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport is igazolta -, hogy teljes fegyverzetét leszerelte, az unionista mozgalom azonban azóta sem ad hitelt ennek. Az IRA mindazonáltal már tavaly júliusban, még a leszerelés bejelentése előtt hivatalosan közölte azt is, hogy 30 évi erőszak után felhagy a fegyveres harccal, és demokratikus eszközökkel küzd tovább az ír sziget egyesítéséért.