Ervin
14 °C
22 °C

Vihar a brit szélsőjobbon egy "ázsiai" képviselőjelölt miatt

MTI
2006.04.08. 12:39
Súlyos belvillongások robbantak ki a brit szélsőjobb legnagyobb pártjában egy "etnikai" képviselőjelölt indítása miatt. A Brit Nemzeti Párt (BNP), amelyet a brit bal- és jobboldali parlamenti erők egyaránt fajüldözőnek bélyegeznek, épp a hétvégén jelentette be, hogy rekord számú, 357 jelöltet állít a május 4-én esedékes brit helyhatósági választásokon. Egyikük, Sharif Abdel Gawad azonban soha nem látott vihart kavart a párton belül, a BNP keményvonalasai ugyanis mereven elvetik a "nem fehér" jelölt indítását, és a pártvezetés lemondását követelik.

A BNP vezetése hivatalosan "teljesen asszimilált görög-örmény keresztényként" mutatja be Gawadot a jelöltlistán, de a párt támogatói által látogatott internetes fórumokat elöntötték a tiltakozó üzenetek a "nem brit" jelölt miatt. Gawad második generációs bevándorló, akinek örmény keresztény apai nagyapja menekültként telepedett le Nagy-Britanniában. Gawadot a párt az észak-angliai Bradford egyik választókerületében indítja. Nick Griffin, a BNP elnöke már 2004-ben megpróbálkozott az alapszabály olyan értelmű módosításával, amely lehetővé tette volna nem fehérek csatlakozását a párthoz, a tagság heves ellenállása miatt azonban ez a kísérlet kudarcba fulladt.

Griffin - több társával együtt - mindazonáltal maga is rasszizmus vádjával állt nemrégiben bíróság elé, miután a BBC tévé egy dokumentumfilmje alapján eljárás indult ellene. A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát". Griffinéket a leedsi koronabíróság azonban februárban felmentette, miután az esküdtek a hét vádpontból kettőben nem állapítottak meg bűnösséget, a többiben pedig nem jutottak döntésre.

A BNP a brit belpolitika páriájának számít. Michael Howard, az ellenzéki brit Konzervatív Párt nemrégiben leköszönt előző vezére és miniszterelnök-jelöltje egy korábbi felszólalásában a BNP-t "gazemberek politikai pártnak álcázott gyülekezetének", és a brit politika "szégyenfoltjának" minősítette. Tavaly a két legnagyobb brit bank, az HSBC és a Barclays közölte, hogy nem vezeti tovább a Brit Nemzeti Párt számláit.

A BNP kéttucatnyi tanácsi helyet szerzett ugyan a leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A legutóbbi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában, de a BNP az uniós törvényhozásba sem jutott be. Le Pent viszont egy manchesteri kampányrendezvény után kis híján meglincselték a jelenléte ellen tiltakozó brit tüntetők.