Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Észak-Korea szerint a megelőző csapás nem az USA monopóliuma

MTI
2006.04.08. 13:23
Az észak-koreai védelmi miniszter szerint a megelőző csapás "nem az Egyesült Államok monopóliuma". Kim Ir Csol almarsall, akinek szavait szombaton a KCNA hivatalos hírügynökség idézte, leszögezte: "Soha nem fogunk karba tett kézzel ülni és várni, amíg az Egyesült Államok megtámad minket". A védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy Washington, bár a hatoldalú tárgyalásokról beszél, valójában nem érdekelt azok sikerében, hanem az alkalmat keresi, hogy megtámadja Észak-Koreát.

A nyilatkozat akkor látott napvilágot, amikor Japánba érkezett Észak-Korea nukleáris főtárgyalója egy olyan biztonsági konferenciára, amelyen az Egyesült Államoknak, valamint az észak-koreai nukleáris válságról folyó tárgyalások további résztvevőinek, Dél-Koreának, Japánnak, Kínának és Oroszországnak szakértői is részt vesznek a jövő héten.

Észak-Korea a közelmúltban többször is fenyegetőzött megelőző csapással, például márciusban a Dél-Korea területén tartott közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat kapcsán. A manővereket Phenjan úgy értékelte, mint az ellene készülő nukleáris háború előkészítését, mivel a szárazföldi egységeknek egy atommeghajtású amerikai repülőgép-hordozó nyújtott támogatást.