Ágnes
-1 °C
2 °C

A kormányalakításról tárgyaltak az ukrán 'narancsosok'

MTI
2006.04.10. 21:23

A kormányalakításról tartottak újabb tárgyalási fordulót az ukrajnai 2004-es "narancsszínű forradalomban" győztes, de azóta egymástól eltávolodott erők hétfőn. A március 26-i parlamenti választáson egyik induló pártnak sem sikerült többséget szereznie, így a törvényhozásba bejutott főbb pártok vezetői kénytelenek tárgyalásokba bocsátkozni kormánykoalíció létrehozásáról.

A központi választási bizottság hétfőn közzétette a választások végeredményét. Eszerint a választásokon az ellenzéki Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatot: 32,14 százalékot. A második helyen végzett, Julija Timosenko volt kormányfő vezette pártszövetség a szavazatok 22,29, a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk Pártszövetség pedig a voksok 13,95 százalékát kapta. A parlamentbe került még az Olekszandr Moroz vezette Ukrajnai Szocialista Párt a szavazatok 5,69 és a Petro Szimonenko vezette Ukrajnai Kommunista Párt a szavazatok 5,69 százalékával.

A Julija Timosenko Tömb, a Mi Ukrajnánk és a szocialista párt képviselői hétfőn a koalíciós megállapodás tervezetét tekintette át. A három párt együttesen 243 képviselői hellyel rendelkezik a 450 fős törvényhozásban. Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk volt kampányfőnöke, aki a tárgyalásokat vezeti a "narancsszínű erőkkel", közölte: várakozása szerint létrejön a narancsszínű koalícióról kötendő megállapodás.