Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Könnygázgránáttól halt meg egy tiltakozó nő

MTI
2006.04.13. 10:37

Egy asszony életét vesztette, többen megsebesültek, amikor néhány ezer falusi lakos összecsapott a rendőrséggel Kína déli részén, tiltakozva az általuk öntözési céllal épített zsilipkapuk lebontását célzó kormánytervek ellen - adta hírül a Ming Pao című hongkongi napilap és szemtanúk csütörtökön.

Mintegy 4 ezer falusi gyűlt össze szerdán a Kuangtung (Guangdong) tartománybeli Pomej (Bomei) településen, hogy megakadályozza a rendőrséget a zsilipkapuk elbontásában. A rendőrök vízágyúkat és könnygázt vetettek be. A hongkongi lap és az Egyesült Államok által működtetett Szabad Ázsia Rádió szerint egy 30 év körüli nő életet vesztette, amikor a fején eltalálta egy könnygázgránát, legkevesebb tízen megsebesültek, egy embert őrizetbe vettek. A South China Morning Post című lap jelentése szerint a falusiak saját készítésű fegyverekkel, köztük benzines palackokkal szálltak szembe a több mint ezer rendőrrel.

Az ilyen összecsapások mind gyakoribbá válnak a kínai vidéken a korrupció és a földfoglalások okozta növekvő elkeseredés miatt. A Pomejben élők szeptemberben építették a zsilipkapukat, hogy földjeiket öntözni tudják, de a hatóságok utóbb illegálisnak minősítették az építményeket, és úgy döntöttek, hogy le kell rombolni azokat.

15%
3899 Ft
3315 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft