Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rice az erő alkalmazásárt sürgeti Iránnal szemben

MTI
2006.04.13. 22:34
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogadjon el Iránnal kapcsolatban határozatot a világszervezet alapokmányának 7. fejezete alapján, amely többek között erő alkalmazására is feljogosít.

A vonatkozó fejezet gazdasági és diplomáciai szankciók bevezetését, és végső esetben katonai akciót helyez kilátásba azon államokkal szemben, amelyek veszélyeztetik a békét és a nemzetközi biztonságot.

"Szükséges, hogy a Biztonsági Tanács ülése nyomán bizonyos következményekkel járjon ez az (iráni) cselekedet, ez a kihívás" - mondta az amerikai külügyminiszter, miután Washingtonban tárgyalt kanadai kollégájával. Szavai szerint "a BT rendelkezésére álló összes lehetőséget meg fogjuk vizsgálni". Mint mondta, "egyetlen olyan dolog van, amivel a BT rendelkezik, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pedig nem, ez pedig az a lehetőség, hogy az ENSZ-alapokmány hetedik fejezete alapján elfogadott határozatok révén kényszerítheti a világszervezet tagállamait arra, hogy alávessék magukat a nemzetközi közösség akaratának".