Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hodorkovszkij jogellenesen került magánzárkába

MTI
2006.04.18. 19:15

Jogellenesnek nyilvánította Mihail Hodorkovszkij januári magánzárkába helyezését egy orosz bíróság. A bebörtönzött orosz olajmágnást az ellene a napokban elkövetett támadás miatt közösségi hálóteremből különzárkába helyezték át.

Januárban azért büntették ötnapos magánzárkával a Yukos olajipari vállalat egykori alapítóját, mert igazságügy-minisztériumi okmányokat találtak nála őrei. A fegyintézetek belső szabályai szerint titkos állami dokumentumok nem lehetnek egy fegyenc birtokában.

A tavaly májusban nyolc év szabadságvesztésre ítélt dúsgazdag olajmágnás ügyvédei szerint védencük jogosan birtokolta a fogva tartottak jogairól szóló igazságügyi dokumentumot, hiszen az már megjelent korábban a médiában, így semmiképpen sem tekinthető titkosnak. A szibériai város bírósága kedden helyt adott érvelésüknek.

Eközben az országos büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője közölte, hogy a vizsgálatok időtartamára külön cellába helyezték át az egyik rabtársa által a múlt hét péntekén megkéselt Hodorkovszkijt. A 42 éves volt üzletember arcán több öltéssel varrták össze a sebet a helyi börtönkórházban. A hatóságok azt állítják, hogy jelentéktelen karcolásról van szó és azt is, hogy Hodorkovszkij önkezével okozta a sérülést.