Piroska
-2 °C
5 °C

Politikai menedéket kér a belga szélsőjobb vezére

MTI
2006.04.20. 21:47

Politikai menedékjogot akar kérni Oroszországban az egyik belga párt, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Daniel Féret.

Ezt ő maga jelentette be csütörtökön Brüsszelben mondván. A jövő hét elején Moszkvába megy egy tanácskozásra megbeszéléseket folytatni a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette orosz testvérpárt illetékeseivel a menedékjog megszerzésének feltételeiről.

A belga szélsőjobboldali vezető döntését valószínűleg az magyarázza, hogy kedden egy belga bíróság rasszizmus és diszkrimináció miatt 250 óra közhasznú munkára és választójogától 10 évig tartó megfosztásra ítélte őt.

A bíróság ezzel helyt adott annak a vádnak, hogy Féret olyan plakátokat hozott nyilvánosságra, olyan választási programot hirdetett, amely egyenlőségjelet tesz a külföldi bevándoroltak és a bűnözők között.

A Nemzeti Front csak Belgium francia ajkúak lakta részében működik (a flamand régiónak saját pártjai vannak), s itt 5,6 százalékos eredményt ért el a legutóbbi, 2004-es regionális választásokon. Ugyanakkor a legújabb közvélemény-kutatások szerint támogatottsága erősödik, immár 9,4 százalékra számíthat.