Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Lemondott egy kirgiz miniszter

MTI
2006.04.21. 15:18

Lemondott posztjáról pénteken Almazbek Atambajev kirgiz miniszter, miután megtagadta annak az elnöki utasításnak a végrehajtását, mely szerint kormányzati tisztségviselők nem lehetnek politikai pártok tagjai. "Keserűen tudomásul kell vennünk, hogy ... az államfői hatalommal való visszaélésnek és a hivatalnokok törvény felettiségének gátat szabó reformokat elhalasztották" - indokolta elhatározását az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter lemondását bejelentve.

Atambajev, aki egyben a kirgiz szociáldemokrata párt vezetője, nem volt hajlandó eleget tenni Kurmanbek Bakijev elnök utasításának, mely szerint a kormány egységének biztosítása érdekében a kormányzati tisztségviselőknek le kell mondaniuk párttagságukról, vagy legalábbis szüneteltetniük kell azt. A kirgiz elnök szerint törvénybe ütköző, hogy kormányzati tisztségviselők egyúttal politikai pártok tagjai legyenek. Atambajev viszont úgy látja, hogy az elnök ezen álláspontja alkotmányellenes.

Atambajev azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem harcol eredményesen a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. A szociáldemokrata politikus bejelentette, hogy részt vesz a liberális reformokat követelő, április 29-re tervezett ellenzéki megmozduláson.

.