Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Benyomultak a palesztin parlament épületébe a Fatah hívei

MTI
2006.04.22. 21:02
Benyomult a palesztin parlament gázai épületébe több mint ezer Fatah-tag szombaton, miután egész nap összetűzéseik voltak a kormányon lévő Hamász mozgalom híveivel.

A fegyveresek a levegőbe lövöldöztek közben, és kitűzték az épület tetejére a Fatah zászlaját. A megmozdulást az váltotta ki, hogy Háled Mesaal, a Hamász politikai vezetője pénteken korrupcióval, s a Hamász-kormány megdöntésére tett kísérlettel vádolta Abbász elnököt, aki egyben a Fatah vezetője is.

A Fatah Forradalmi tanácsa válaszában polgárháború szításával vádolta Mesaalt, aki utóbb azzal mentegetőzött, hogy szavait félreértelmezték. Szombati, damaszkuszi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a Hamász tiszteletben tartja Abbász elnököt, de hozzátette, hogy a kormány előjogait is tiszteletben kell tartani. Az utcai megmozdulások egész nap folytak a Gázai övezetben, s a lövöldözésekben mintegy húsz ember megsebesült. A parlamentbe betóduló tömeg tíz perc múlva elhagyta az épületet.

A Hamász és a Fatah két középszintű vezetője rendkívüli tanácskozást kezdett Gázában a helyzet lecsillapítása érdekében. Értesülések szerint Rafík Huszeini, Abbász elnök kabinetfőnöke találkozott Mohammed Avaddal, a Hamász-kormány egyik tisztségviselőjével.