Ervin
14 °C
22 °C

Tízezrek tüntettek Brüsszelben egy fiatal fiú meggyilkolása miatt

MTI
2006.04.23. 18:04
Majdnem százezren vettek részt vasárnap délután Brüsszelben abban a tiltakozó menetben, amelyet egy múlt héten meggyilkolt 17 éves fiú emlékére szerveztek.

A tüntetésen - avagy ahogy a szervezők meghirdették: a "csendes felvonuláson" - a rendőrség becslése szerint 80 ezren vettek részt. Mindez mutatja, hogy a bűntény milyen felháborodást keltett az egész belga társadalomban.

Joe Van Holsbeecket tíz nappal ezelőtt fényes nappal, a brüsszeli központi pályaudvar várócsarnokában, rengeteg ember szeme láttára gyilkolta meg két vele egykorú arab fiatal. A tettesek odamentek hozzá, mintha felvilágosítást akarnának kérni, de valójában a fiúnál lévő, drága MP3-lejátszóra fájt a foguk, ezt próbálták elrabolni. Joe védekezett, mire az egyik támadó egy kést rántott elő, s szíven döfte. A tettesek elmenekültek, s mind a mai napig nem sikerült kézre keríteni őket, noha a rendőrség hatalmas erőkkel nyomoz.

A fiú családtagjai kérték, hogy a tragédiát egyetlen politikus, egyetlen párt se próbálja felhasználni saját céljaira. Ennek megfelelően a tüntetésen sem voltak pártjelvények, feliratok: a résztvevők valóban csendesen, szomorúan haladtak, s közülük sokan rózsát, vagy más virágot vittek a kezükben.

A tüntetés a Brüsszel belvárosát övező körgyűrűtől indult, s a gyilkosság helyszínét, a központi pályaudvart útba ejtve a Legfelsőbb Bíróság épülete előtti téren ért véget. A megmozdulásra az egész országból érkeztek résztvevők, s a belga vasúttársaság erre az alkalomra speciális, kedvezményes jegyet biztosított.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft