Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Gázában ismét fellángoltak a Hamász és a Fatah közötti ellentétek

MTI
2006.04.23. 18:04
Lövöldözéssé fajultak a Hamász radikális iszlámista szervezet vezette palesztin kormány és Mahmúd Abbász elnök Fatah mozgalma közötti feszültségek vasárnap Gázában a mezőgazdasági minisztérium épületében, dacára azoknak a korábbi fogadkozásoknak, hogy lecsillapítják a palesztin belharcokat.

Legkevesebb négyen megsebesültek, miután a Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai több tucat fegyverese behatolt a minisztérium épületébe, s ott szembekerült a Hamász-őrökkel. A Hamászon belüli Ezzeddín el-Kasszám Brigádokhoz tartozó őrök kiűzték a Fatah-betolakodók többségét, négy fegyverest elfogtak, megkötöztek, és rendőrautóba raktak az utcai járókelők helyeslése közepette - mondták szemtanúk.

"Elmúlt már az az idő, amikor intézményeink és rendőreink megtámadhatók voltak. Aki fegyvert szegez valamely intézményünkre vagy egy rendőrünkre, megnyitja magát a halál előtt" - mondta Háled Abu Hillel belügyminisztériumi szóvivő.

A Hamász és a Fatah mozgalom vezetői vasárnap kora reggel véget ért tanácskozásukon megállapodtak, hogy megpróbálják lecsillapítani a belpolitikai feszültséget, amely az előző nap már a két tábor híveinek összecsapásaihoz és tömeges tüntetésekhez vezetett.

A szombati zavargásokat az váltotta ki, hogy Háled Mesaal, a Hamász Damaszkuszban élő politikai vezetője korrupcióval és a Hamász-kormány megdöntésére tett kísérlettel vádolta Abbász elnököt. A Fatah Forradalmi Tanácsa válaszában polgárháború szításával vádolta Mesaalt, a Jordániában tartózkodó Abbász pedig azt üzente: mindenképpen el kell kerülni, hogy polgárháború törjön ki a különböző palesztin szervezetek között, és a felmerült problémákat politikai úton kell rendezni.

Mesaal utóbb azzal mentegetőzött, hogy szavait félreértelmezték. Szombati, damaszkuszi sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy a Hamász tiszteletben tartja Abbász elnököt, de hozzátette, hogy a kormány előjogait is tiszteletben kell tartani.

Az utcai megmozdulások szombaton egész nap folytak a Gázai övezetben, s a lövöldözésekben mintegy húsz ember megsebesült. Több mint ezer Fatah-tag benyomult a parlament gázai épületébe, igaz, tíz perc elteltével el is hagyták azt.

A heves ellentét várhatólag továbbra is fennmarad a mozgalmak között, mert egyik fél sem mondott le arról a fő követeléséről, hogy ő irányítsa a biztonsági erőket. A feszültség csökkentésére is történt már azonban egy első lépés. Egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő közölte: Abbász utasította mozgalmát, hogy ne tartsa meg azt a vasárnapra Rámalláhba tervezett tömegtüntetést, amelyet a Mesaal vádjai elleni tiltakozásul terveztek.

Másutt viszont sor került vasárnap egy Fatah-párti erődemonstrációra: a palesztin biztonsági erők több száz tagja vonult fel fegyverrel, egyenruhában a ciszjordániai Dzsenín városában, a Fatah mozgalmat éltetve.