Emma
9 °C
26 °C

Bűnbandák több tucatnyi tagját fogták el az albán hatóságok

MTI
2006.04.24. 08:21

Bűnbandák több tucatnyi tagját fogták el az albán hatóságok az utóbbi hónapokban, köztük sok olyat, akinek a gyanú szerint kapcsolata van politikusokkal, mondta el egy interjújában Sali Berisa albán miniszterelnök. Hozzátette, hogy kormánya az Európai Unió elvárásainak megfelelve a legfontosabb feladatának tartja a csempészet és a korrupció elleni küzdelmet. Mint mondta, 43 bandavezért tartóztattak le az utóbbi hónapokban.

A rendőrség szerint 74 olyan gyilkost fogtak el, aki különböző bűnbandákhoz, vagy egyenesen az albán maffiához tartozott, és akiket Európa legveszélyesebbjei között tartottak számon. "A legerősebb nemzetközi bűnbandákhoz és a kolumbiai drogkartellekhez kötődő albán maffiának magas rangú politikusok segítségével több év alatt sikerült gyökeret vernie az országban, tagjai büntetlenséget élveztek" - mondta a kormányfő, baloldali politikai ellenfeleire utalva, akik a jelenlegi kormány tavalyi hivatalba lépése előtt nyolc éven át irányították az országot.

Az Európai Unió több jelentésében szerepelt közvetlen vagy közvetett utalás arra, hogy albán politikusoknak közük van a kábítószer-kereskedelemhez. A nemzetközi rendőrség szerint 2004-ben a Balkánról Nyugat-Európába érkező kétmilliárd euró értékű kábítószernek 27-30 százalékát Albánián keresztül szállították.