Dezső
15 °C
28 °C

Háborús bűntettekkel vádolnak nyolc szerbiai rendőrt

MTI
2006.04.25. 16:54

Vádat emeltek kedden Szerbiában nyolc személy ellen a Milosevic-korszak idején, Koszovóban elkövetett egyik legbrutálisabb háborús bűntett miatt. A vádlottak között vannak rendőrök és titkosszolgálati ügynökök, és a rendőri elitalakulat, a csendőrség egykori helyettes parancsnoka, Radoslav Mitrovic is.

A vád szerint a csoport 1999. március 26-án - két nappal a Jugoszlávia elleni NATO-hadjárat kezdete után - a koszovói Suva Rekában kiirtotta az albán Berisa-család 48 tagját. Áldozataik között volt hat négy éven aluli gyerek, további hét gyerek, akiknek életkora nem haladta meg a 15 évet, illetve egy terhes nő és egy százéves asszony is. A holttesteket a Milosevic-rendszer bukása után találták meg 2001 tavaszán a Belgrád mellett batajnicai gyakorlótéren lévő tömegsírban.

A vádemeléssel gyakorlatilag a majd öt évig tartó nyomozás után megkezdődött a milosevici rezsim egyik legbrutálisabb bűntényének a kivizsgálása. A NATO-bombázások idején a szerbiai felső vezetés utasítására hűtőkocsikkal szállították át a kivégzett koszovói albán polgári lakosok holttestét Szerbia belsejébe, hogy eltüntessék a szerb erőszakszervezetek brutális akciójának a nyomait.