Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az EP bizottsága elfogadta az első roma nőjogi jelentés

MTI
2006.04.25. 18:32

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága kedden Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) saját kezdeményezésű jelentését a roma nők helyzetéről az Európai Unióban, a dokumentum az Európai Parlament történetének első roma nőjogi jelentése.

Járóka Brüsszelben kiadott közleménye szerint a jelentés jelzi a roma nők alapvető emberi jogainak megvalósításával kapcsolatban az EU-n belül felmerülő sokféle problémát, és felszólít számos intézményt, hogy késlekedés nélkül cselekedjenek a jelenlegi roma jogi krízis megfékezéséért.

A jelentéstevő kiemeli a roma nők elleni többszörös diszkriminációt olyan területeken, mint a munka, az egészségügy és az oktatás, valamint említést tesz a roma nők sterilizációjáról és az emberkereskedelemről. Felszólítja az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy hozzanak létre külön pénzalapot a roma nők felemelkedésének elősegítésére, egyénileg és szervezetek keretében egyaránt, az oktatásban, foglalkoztatásban, vezetésben és politikai életben való részvételük érdekében.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft