Ágnes
-1 °C
2 °C

Helyi beduinokat vádolnak az egyiptomi robbantásokkal

MTI
2006.04.27. 01:05
A Sínai-félszigeten ezen a héten végrehajtott terrorcselekményekért köztük a hétfői hármas dahabi robbantásért ugyanazokat a csoportokat terheli a felelősség, amelyek az elmúlt másfél évben Sarm-es-Sejkben és Tabában hajtottak végre mintegy 100 halálos áldozatot követelő robbantásos merényleteket, jelentette ki szerda esti televíziós nyilatkozatában Habib al-Adeli egyiptomi belügyminiszter.

A miniszter megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint nem külföldi terrorszervezeteket, hanem helyi beduin csoportokat vádolnak a terrorcselekmények elkövetésével. Az elmúlt napokban egyébként számos, a Sínai-félszigeten élő beduint hallgattak ki az egyiptomi hatóságok.

A miniszter meggyőződésének adott hangot, hogy ugyanaz a csoport hajtott végre szerdán két öngyilkos merényletet az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén rendőrök és a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők (MFO) tagjai ellen,, amely a félsziget délkeleti részén, az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfőn egy hármas robbantásos merénylet során másfél tucatnyi ember, köztük egy magyar nő életét oltotta ki .

Egyelőre egyik merényletet sem vállalta egyetlen csoport sem. A dahabi robbantások után a hatóságok mintegy harminc személyt vettek őrizetbe, köztük két mérnök-informatikust. Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. A két helyszínen, Sarm-es-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoport vállalta.