György
16 °C
24 °C

Berlusconi kedden benyújtja lemondását

MTI
2006.04.29. 23:59
Jövő kedden benyújtja lemondását Silvio Berlusconi olasz kormányfő, akinek jobboldali pártszövetsége vereséget szenvedett a parlamenti választásokon, jelentette be szombat este maga a miniszterelnök.

Berlusconi néhány órával azután nyilatkozott erről újságíróknak, hogy a választásokon győztes baloldal jelöltjeit választották meg a törvényhozás mindkét házának elnöki tisztére. A leköszönő miniszterelnök elmondta, hogy jövő kedden megtartja kormányának utolsó ülését, onnan pedig egyenesen Carlo Azeglio Ciampi államfőhöz megy, hogy benyújtsa lemondását.

Berlusconi lemondása után Ciampi döntésén múlik, hogy azonnal kormányalakítási megbízást ad-e Romano Prodinak, a választásokon győztes baloldali szövetség, az Unió (Unione) vezetőjének, vagy hivatali utódjára hagyja e feladatot. A 78 éves államfő megbízatása május 18-án lejár, a törvényhozásnak előtte pedig új köztársasági elnököt kell választania.

A baloldali szövetség azt szeretné, ha a Berlusconi-kormány leköszönése és az új kabinet megalakulása közötti átmeneti időszak a lehető legrövidebb lenne, s Prodi mielőbb kezébe vehetné az ország ügyeinek irányítását.