Klaudia
-3 °C
3 °C

Irak légterének megsértésével vádolta Iránt

MTI
2006.05.01. 13:01
Második napja bombázta hétfőn az iráni légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait Észak-Irakban kurd és iraki vádak szerint, a teheráni kormány azonban tagadta a vádakat.

"Az irániak vasárnap este kilenctől hétfő hajnali ötig megint bombázták a PKK állásait, (ezért) több tucat család kénytelen volt elhagyni az otthonát" - állította Rusztem Zsúdi, a kurd szervezet egyik tisztségviselője, hozzátéve, hogy veszteségeket szenvedtek, azt azonban nem árulta el, mekkorát.

A PKK-tisztségviselő szerint az iráni légierő egy az iraki-iráni határ mentén fekvő tartomány azonos nevű városától, Szulejmáníjától 190 kilométerre északra elterülő körzetet, Laradu, Rúsga és Kaláa Túka hegyi falvak térségét vett tűz alá.

Vasárnap az iraki kormány védelmi minisztere azzal vádolta Iránt, hogy a PKK iraki állásait bombázva Erbil tartomány fölött öt kilométer mélyen berepült az iraki légtérbe.

A teheráni kormány szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, "nem erősíti meg", hogy az iráni erők behatoltak volna iraki területre. Mint elmondta, Irán megállapodásokat kötött szomszédaival a biztonsági ügyek területén való együttműködésről, s Teherán tartja magát e szerződésekhez.