József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bemutatta kormányát Ehud Olmert izraeli miniszterelnök

MTI
2006.05.01. 13:38
Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök hétfőn bemutatta a leendő új kormányt, amelyben Cipi Livni, az izraeli belpolitika új csillaga első miniszterelnök-helyettesi posztot és külügyminiszteri tárcát kapott.

Ugyancsak a kormányfő helyettese lett a Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki ezen felül Galilea és a Negev-sivatag ügyeinek minisztere is. E viszonylag ritkán lakott területek fontos szerepet játszanak Olmert terveiben, aki a megszállt területek nagy részének kiürítésével meg akarja vonni Izrael végső határait. Az előretolt telepeiket elhagyni kényszerülő zsidó telepesek ezeken a területeken találhatnak új otthont. Peresz még egy feladatot kap: őrá bízzák a különleges diplomáciai feladatokat Európában és az arab országokban.

A védelmi minisztérium Amir Perecnek, a Munkapárt vezetőjének jutott, amit sokan bizalmatlanul fogadtak, mert ő inkább a társadalmi kérdések szakértője, s komoly katonai tapasztalatai nincsenek. Az eddigi védelmi miniszter, Saul Mofaz közlekedési miniszter lesz, de megmarad a kormányfő védelmi kabinetjének a tagja.

A Munkapárt összesen hét tárcát kapott, a két kisebb koalíciós partner - a Nyugdíjasok Pártja és a Sasz - kettőt, illetve hármat. A koalíció vezető ereje, a Kadima a külügyminisztériumon kívül a legfontosabb tárcák közül a pénzügyminiszteri posztot is megtartotta magának.

A parlament várhatóan csütörtökön szavaz a kormányprogramról és a miniszterekről. A koalíciónak biztos többsége, 67 képviselője van a 120-ból, és Olmert további partnereket keres a mozgástere kiszélesítése érdekében.