Benedek
-4 °C
5 °C

Ismét ellenzéki nagygyűlés volt Minszkben

MTI
2006.05.01. 15:07
Ismét nagygyűlést tartott Minszkben a fehérorosz ellenzék hétfőn, de már kevesebb résztvevővel, mint a múlt héten, amióta bezárták legfontosabb vezetőit.

A gyűlés egy menettel kezdődött a városon át egy kijjebb eső térre, ahol a hatóságok engedélyezték az összejövetelt. A menetre nem kaptak engedélyt az ellenzékiek, de a mintegy két kilométeres út mentén felsorakozott rendőrök nem avatkoztak közbe, bár figyelmeztették a résztvevőket, hogy törvénysértést követnek el.

A rendőrök később azonban megállítottak egy gépkocsit, amelyben a menetet szervező Sztanyiszlav Suskevics ült, és közölték vele, hogy két napon belül meg kell jelennie a rendőrségen. Akárcsak a többi ellenzéki vezető, ő is pénzbüntetésre, vagy 15 napi elzárásra számíthat. Suskevics a parlament elnöke volt, amikor Fehéroroszország kiszakadt a Szovjetunióból, és a következő három évben is.

A nagygyűlésen felszólalt Inna Kulej, az ellenzék legismertebb vezetőjének, Alekszandr Milinkevicsnek a felesége, aki elmondta, hogy felkereste férjét a börtönben, ahol az összes ellenzéki vezetőt elkülönítve tartják.

A gyűlés résztvevői feliratos táblákat emeltek a magasba Milinkevics és más politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.